KURAM, Türkiye'nin İlk Tarihi Eser Taşıma Projesinde Görev Alıyor...

​Hasankeyf’te yapımı devam eden Ilısu baraj gölünden etkilenecek tarihi eserlerin başında gelen Zeynelbey Türbesi, yaklaşık 550 yıl aradan sonra yer değiştiriyor... 

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yer alan türbenin, kuzeydeki girişkapısı, kavsara kemeri üstünde yeralan kitabede, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın saltanat yıllarında kaybettiği oğlu Zeynel Bey için yaptırıldığı belirtilir. Türbede tarih bulunmamaktadır. Ancak Zeynel Bey'in Akkoyunlularla, Osmanlı arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşında (1473) öldüğü bilinmektedir. Hasankeyf'teki en önemli tarihi eserlerimiz arasında yer alan türbenin, bu tarihten sonra, yani XV. Yüzyılın son çeyreği başlarında inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir.

KURAM, Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek tarihi eser taşıma projesi olan Hasankeyf'deki Zeynel Bey Türbesi'nin taşınması için gerekli yapı ve malzeme araştırmalarını üstlenmiştir. Bu kapsamda yapıda özellikle hasarsız test çalışmalarıyla malzeme ve yapı karakterizasyonuna dair araştırmalar KURAM tarafından yapılacaktır.