Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma,Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM) Açıldı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nün ortaklığında, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen " Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM)",  Üniversitemiz Haliç Yerleşkesinde düzenlenen görkemli bir törenle açıldı.  Toplam bütçesi yaklaşık 700.000TL olan proje, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde desteklenmeye değer bulunmuş ve 01.09.2013-31.05.2014 tarihleri arasındaki mali destek programına alınmıştı.

Açılış töreni Haliç yerleşkemizde  24. Dönem Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar,Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Yeniyüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Fatih Askerlik Şube Başkanı Personel Albay Bülent Şen, Bayrampaşa Askerlik Şube Başkanı Personel Albay Sinan Melül, Üniversitemizin öğretim üyeleri, diğer üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrencilerimizin katıldığı bir kokteyl ile başladı. Daha sonra konuşmaların yapıldığı törende öncelikle Soma'daki şehitlerimiz ve yakın zamanda kaybettiğimiz öğretim üyemiz Prof. Dr. Ahmet Refik Ersen rahmetle anıldı. Daha sonra Proje Koordinatörü Ömer Dabanlı merkezin kuruluş süreci ve teknik kapasitesiyle ilgili bilgiler verdiği bir konuşmasında KURAM'ın bu alanda çağdaş bilinç sahibi ve öncü kurumlardan olmayı kendisine en önemli hedef olarak belirlediğini vurguladı. Sonrasında sırayla Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman ve Mütevelli Heyeti Başkanı'mız Prof. Dr. Hikmet Özdemir, yaptıkları konuşmalarda, merkezin faaliyetlerinin önemini vurgulayıp ilerleyen süreçte de KURAM'a desteklerinin devam edeceğini belirttiler.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile birlikte merkezin açılışına geçildi ve kurdela kesilerek merkez resmi olarak açıldı. Daha sonra yetkililer eşliğinde merkezi gezen protokol üyeleri laboratuarlarda yapılan deneyler ve cihazlarla ilgili bilgiler aldı. Tören diğer misafirlerin merkezi gezerek bilgi almalarıyla tamamlandı.

Kültürel mirasımızın korunması için gerekli yapı ve malzeme deneyleri ile çeşitli teknik araştırmaların yapılabileceği Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM), bu alanda çağdaş bilinç sahibi ve öncü kurumlardan olmayı kendisine en önemli hedef olarak seçmiştir. Bu anlamda KURAM, laboratuvar ortamında yapılan basit deneylerden ileri analiz yöntemlerine, yerinde (in-situ) yapılan deneylerden tahribatsız test tekniklerine kadar geniş bir alanı kapsayan teknik kapasitesiyle sektörel ihtiyaçların karşılanması, ar-ge imkânları, kütüphane, arşiv ve eğitim olanaklarıyla taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarını içeren geniş bir alana hitap edebilecek şekilde planlanmıştır.

Merkez bünyesinde Nur-u Osmaniye Camii'nde bir plot çalışma yapılmakta olup camiye yerleştirilen deprem sensörleri seyesinde yapıda oluşan en ufak bir hareket bile merkezde 7/24 canlı olarak izlenmekte ve kaydedilmektedir. Deprem kuşağında yer alan İstanbul'un tarihi en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Nur-u Osmanie Camii'nde kurulan izleme sistemiyle yapı sağlığı sürekli uzmanlar tarafından kontrol altında tutulmakta, deprem etkilerinin yapıda ortaya çıkardığı sonuçlar hemen incelenip acil bir durum olup olmadığına, bir müdahaleye gerek olup olmadığına karar verilmektedir.

Uzmanların belirttiğine göre, ülkemizde özellikle son yıllarda büyük bir artış kaydeden restorasyon ve konservasyon uygulamaları uluslararası bilimsel ilkelere göre yapılmasına rağmen yeterli sayı ve nitelikte bilimsel çalışmaların yapılmamasından dolayı tam olarak bilimsel temellere oturtulamamamıştır.  Bu açığı kapatmak üzere, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde ve Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'nün ortaklığında, taşınabilir ve taşınmaz vakıf kültür varlıklarının korunması konusunda faaliyet gösterecek bir uygulama araştırma merkezi İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir projeyle kurulmuştur.