Tarihi Yapılarda Kapiler Nem Sorununun ÇözülmesindeYeni Teknolojilerin Etkinliği

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında imzalanan protokol ile gerçekleştirilecek Tarihi Yapılarda Kapiler Nem Sorununun ÇözülmesindeYeni Teknolojilerin Etkinliği​nin Araştırılması Projesi 23 Ocak 2017 günü Rüstempaşa Medresesi’ndeki açılış toplantısı ile başlatılmıştır. Projeyi hayata geçiren protokol, Vakıflar Genel Müdürü sayın Dr. Adnan Ertem ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Musa Duman tarafından imzalanmıştır.

Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı sayın Ali Hürata bey tarafından “İnsanı gam, yapıyı nem yıkar” şiarı ile geliştirilen projenin açılışında Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanı sayın Suat Faruk Giray, projenin VGM açısından anlam ve önemi ile kapsamını vurgulayan bir konuşma yapmışlardır. Daha sonra KURAM Müdürü Dr. Ömer Dabanlı proje hakkında bilgi vermiştir. Ayrıca proje açılışında VGM ve FSMVÜ proje yürütücüleri, teknik izleme ve çalışma komitesi üyeleri, VGM ve FSMVÜ eğitim katılımcıları, VGM alan sorumluları, inceleme konusu nem giderme cihazını geliştiren sektör temsilcisi Mir Line teknik müdürü de hazır bulunmuşlardır.

Projenin konusu, vakıf kültür varlıklarındaki geleneksel yöntemlerle giderilemeyen kapiler nem sorununun özel sektör tarafından geliştirilen en son teknoloji elektrofiziksel şarj nötralizasyon sistemine sahip cihazlar ile minimum müdahale prensibine uygun yaklaşımla kalıcı olarak çözümlenmesidir. Bu amaçla yapı üzerinde gerekli incelemeler üçer aylık periyotlarda yerinde IR kamera ve elektrikli termo higrometre gibi hasarsız ölçüm cihazları ile yapılacak ve yapılardan alınacak numuneler KURAM bünyesindeki laboratuvarlarda yapılacak testlerle incelenerek kuruma konusunda teknolojinin/cihazın etkinlik durumu araştırılacaktır. Proje VGM teknik personelinin bu teknolojilerin kullanımı ve kontrolü konusunda yetkinlik kazanmalarını hedefleyen eğitim programını da içermektedir.

Proje kapsamında incelenecek yapılar:

1-  İstanbul, Beşiktaş, Sinanpaşa Camii

2-  İstanbul, Fatih, Rüstempaşa Medresesi

3-  İstanbul, Zeytinburnu, FSMVÜ Topkapı Kampüsü (Yenikapı Mevlevihanesi) Merkez Kütüphanesi 

4-  İstanbul, Fatih, Gül Camii

5- Kütahya, Merkez, Balıklı Tekke (Şeyh Bahşi Tekkesi)

 

Daha detaylı bilgi için: http://www.vgm.gov.tr/haberdetay.aspx?Id=20206