Mikro-Enjeksiyona Yönelik GPR Taraması Yaparak Önemli Bir Teknolojik Araştırma Gerçekleştirdi.

Üniversitemiz bünyesinde kurularak faaliyetlerine başlayan Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM), Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İtalyan Assorestauro ortaklığında uluslararası bir proje kapsamında restorasyon çalışmaları süren Şeyh Süleyman Mescidi’nde, ülkemizde ilk defa tarihi yapılarda mikro-enjeksiyona yönelik GPR taraması yaparak, bu alanda yüksek teknolojinin etkin bir şekilde kullanılabileceğini gösteren başarılı bir pilot araştırma gerçekleştirdi.

KURAM, restorasyon ve konservasyon alanındaki uygulamalarda, akademik bilgi ve yüksek teknolojilere dayalı bilimsel çalışmalardan etkin bir şekilde faydalanmaktadır. KURAM, bu tür bilimsel ve teknolojik araştırma faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen Şeyh Süleyman Mescidi Pilot Projesi’nde, hasarsız olması sebebiyle büyük avantajlar sağlayan GPR teknolojisinin, tarihi yapılarda mikro-enjeksiyon gereken alanların iki ve üç boyutlu tespitinde başarılı bir teknik olduğunu kanıtlayan çalışmasıyla, yapıda çalışan uzmanlar ve yetkililerin ilgi ve takdirlerini topladı. 

Koordinatörlüğü’nü KURAM Müdürü Öğr. Gör. Ömer DABANLI’nın yaptığı proje kapsamında, Jeofizik Müh. Emre Evren ve ekibiyle yürütülen çalışmalarda, yapıda gerçekleştirilen diğer gözlem ve araştırmalarla KURAM tarafından önerilen GPR araştırması sonuçlarının birbiriyle tam uyumlu olduğu görüldü. Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) uzmanları tarafından KURAM'ın önerdiği tekniğin başarılı bir şekilde kullanıldığı da teyit edildi.