“Restorasyon Özgün Olanı Tamamlamalı”

16 Mayıs 2018

KURAM Seminerleri dizisinin son konuğu İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Dr. Olcay Aydemir oldu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (KURAM) bir süredir düzenlediği seminerler kapsamında “Türkiye’de Koruma ve Sürdürülebilirlik” başlığında konuşan Dr. Olcay Aydemir, kültürel mirası; fiziksel durum, çevresel etkenler, sosyal algı ve farkındalık, kullanım fonksiyonu gibi açılardan ele alarak yapıların kentle kurduğu ilişkiyi yapıcı bir çerçevede Türkiye’den ve dünyadan örneklerle anlattı.

Doğru restorasyonun tanımını yapan Aydemir, “Restorasyon teklif etmemeli, yorumlamamalı. Sorunu bilmeli ve çözmeli ama mevcut olanı, özgün olanı dondurarak, tamamlayarak. Korumanın devamlılığı için süreç içerisinde amaç sadece restorasyon olmamalı;  iyi bir işletme şekli ile doğru fonksiyonlarla yapının yeni fonksiyonunun enerjisini canlandırarak tamamlamak olmalıdır.” dedi.

Ülkemizden ve dünyadan doğru koruma uygulamaları örnekleri veren Aydemir, yeniden hayata döndürülen eserlerin nasıl yaşatılacağıyla ilgili şöyle konuştu:

“Restorasyon koruma sürecinin önemli bir bölümüdür. Doğru yapılması yapının geçmişle ve gelecekle olan ilişkisinin sürmesi ve özgün niteliklerin korunması açısından önemlidir. Restorasyon çalışmalarını tüm kurumlar, kuruluşlar, şirketler geçen süreçte daha nitelikli yapmaya başlamış olsa da bu yapıların restorasyon sonrası çevresi ile kurduğu ilişki, işletme şekli, yapıların sürdürülmesi açısından çok daha büyük önem taşımaktadır. Doğru fonksiyon ile kullanılmayan yapıların çevresine itici bir güç vermeyen yapıların kendileriyle ve kentle iyi ilişki kurduğunu söylemek mümkün değildir.”

Haliç Yerleşkesi konferans salonunda ilgili bir kitle tarafından takip edilen “Türkiye’de Koruma ve Sürdürülebilirlik” semineri soru-cevap faslının ardından sona erdi.